Vergroot jouw cirkel van invloed

Vergroot jouw cirkel van invloed. Stephen Covey

Wat houdt de Cirkel van Invloed in?

Over dingen die wij niet kunnen beïnvloeden, heeft het geen zin ons daar druk om te gaan maken. Het is veel belangrijker om je bezig te houden met de dingen die je wel rechtstreeks kunt beïnvloeden. Als je je daar mee bezighoudt, zul je zien dat jouw Cirkel van Invloed ervoor gaat zorgen dat je meer invloed krijgt in de buitenste cirkel. Evenals jou de ruimte gegeven wordt om zelf stappen te zetten binnen je situatie.

Initiatief die je gegeven wordt, zorgt er voor dat je zelf stappen kunt maken. Ook daardoor krijg je meer invloed en dat geeft je weer inspiratie om nog meer initiatief te tonen. En de cirkel is rond.

Minstens even belangrijk is dat je op bepaalde zaken zelf geen invloed kunt uitoefenen. Wat we wel zelf kunnen, bepalen is hoe wij op deze zaken reageren.

Stephen Covey heeft er een mooi plaatje voor gemaakt.

Hoe maak je het verschil in de Cirkels van Invloed en Betrokkenheid?

WEES PRO ACTIEF !!

“Ik ben de kracht”. Proactief zijn is meer dan initiatief nemen. Proactieve mensen nemen initiatief om gebeurtenissen te beïnvloeden waarop zij invloed (kunnen) hebben. Veel mensen wachten of schuiven hun verantwoordelijkheid graag af op externe gebeurtenissen of op anderen. Proactieve mensen richten zich vooral op hun eigen gedrag en hun eigen gedachten. Essentieel is hierbij de beïnvloedbaarheid van dingen. Covey spreekt van een Cirkel van Betrokkenheid en van een Cirkel van Invloed, zoals hierboven afgebeeld. In de buitenste cirkel bevinden zich dingen die we niet kunnen beïnvloeden, zoals ‘de wereld’, onze opvoeding, onze afkomst en het verleden.

Over dingen die we niet kunnen beïnvloeden, moeten we ons volgens Covey niet druk maken. We moeten ons alleen richten op de binnenste cirkel: proactieve mensen richten hun aandacht vooral op datgene wat zij wél kunnen beïnvloeden.
Minstens even belangrijk daarbij is het volgende: we kunnen natuurlijk geen invloed uitoefenen op alles wat ons gebeurt. Maar wat we wel kunnen is bepalen hoe we zelf reageren op dingen die ons gebeuren.
Proactieve mensen realiseren zich dat zij zelf hun reactie kunnen kiezen op de dingen waarmee ze worden geconfronteerd. Tussen ‘stimulus’ en ‘respons’ zit altijd een ruimte, waarin we zelf onze respons kunnen bepalen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.