De Creatiespiraal

De twaalf stappen van wens naar werkelijkheid. 

De Creatiespiraal.Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. Zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creëren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren. Zoals er in de natuur een vaste route is van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid

12 stappen naar werkelijkheid

In deze volgorde:

 1. Wensen
 2. Verbeelden
 3. Geloven
 4. Uiten
 5. Onderzoeken
 6. Plannen
 7. Beslissen
 8. Handelen
 9. Volharden
 10. Ontvangen
 11. Waarderen
 12. Ontspannen

 

De creatiespiraal geeft inzicht welke stappen jij eigenlijk onbewust al neemt. Door er bewust mee omgaan   versnel je het  proces om jouw wens of doel uit te laten komen. De creatiespiraal werkt in positieve zin, maar kan ook in negatieve zin werken.  Als jij een angst heb die je wilt laten uitkomen onbewust, gebeurt dit ook volgens deze stappen. Iets om over na te denken.

12 stappen van wens naar werkelijkheid

Wensen Wat heb jij nodig om jouw wensen/ doelen te kunnen realiseren?   Wat jij in ieder geval nodig hebt is een wens! Een eigen wens. Een wens die jij ergens in jezelf gevonden hebt.  Een echte wens is positief geformuleerd en geeft jou een boel energie.
Verbeelden De volgende stap is jouw wens/ doel te verbeelden. Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie jij voor je?  In deze fase visualiseer jij jouw wens: in jouw hoofd of op de tekentafel. Belangrijk is om jouw aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden. De weg er naar toe (hoe, met wie en in welke volgorde) hoef jij niet te visualiseren.
Geloven Een belangrijke stap voor je verder kan gaan, is zelf in jouw wens/ doel en in de haalbaarheid daarvan te geloven. Als jij er al niet in gelooft, wie dan wel?!? Een helder beeld uit de vorige stap helpt hierbij. Mocht je twijfelen, kijk dan eens goed waarom jij twijfelt. Twijfel jij aan jouw wens of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees jij je dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen om je heen die jou helpen. Zeker weten!
Uiten Het is nu tijd om jouw wens/ doel te uiten. Zet al jouw enthousiasme en geloof in jouw eigen wens in en uit jouw wens. Hoe meer enthousiasme jij hierbij inzet, hoe sterker jouw boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef ook dat het een reactie op jouw wens is en niet op jouw persoon. Koester de mensen die jouw enthousiasme delen.  Deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap(pen) worden.
Netwerken De kunst in het leven is niet om alles zelf te kunnen. Een ondernemend mens is niet iemand die alles kan. Iemand die alles zelf kan en doet, wordt doodmoe. De kunst is jezelf te omringen met mensen die jou kunnen helpen. Je zult ze niet altijd in je eigen kring vinden. Gelukkig geloof jij in jouw wens/ doel (stap 3).  Dus kun je ook buiten de gebaande paden op zoek naar partners (met netwerken).
Plannen Tot nu toe speelde het creatieproces zich af in de wereld van woord en beeld. Jij hebt nu een techniek nodig die jou brengt van droom naar werkelijkheid. Deze techniek heet plannen. Plannen speelt zich af precies op de grens tussen fantasie en realiteit. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren! N.B. Plan dus iets positiefs…
 

 

 

Beslissen Op basis van het plan uit de vorige stap maak jij met jouw partners ‘ in crime’ de keuze: gaan we dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je het verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen overslaat.  Als jij de voorgaande stappen met genoeg aandacht hebt uitgevoerd (inclusief het betrekken van de juiste partners) dan groei jij naar jouw beslissingen en keuzes
Handelen Het echte werk is begonnen. Jij handelt. Je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt samen met jouw partners jouw eigen talenten. Op basis van jouw plannen maak jij stap voor stap je wens tot werkelijkheid.
Volharden Jij hebt je heel goed voorbereid, maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Het duurt langer dan je gedacht had. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Kortom, jij wordt geacht te volharden. Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.
Ontvangen Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap in het hele scheppingsproces. Verlangen naar nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van jouw succes vult je energie weer aan. Jij gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor jouw omgeving! Ontvang de complimenten en geef ze door.
Waarderen Welke mensen ben jij gaandeweg tegengekomen? Wat heb jij allemaal geleerd? Hoe ben jij gegroeid? In deze stap kijk je ook naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties? Waar ben jij bang voor geweest? Het is nu de tijd voor een grondige evaluatie: heb jij nu gekregen wat je werkelijk wenste (waarderen)?
Ontspannen Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen ofwel ontspannen. Een tijd van bezinning. In stilte verkeren in het bos, bij de open haard, in de meditatieruimte of de tempel. Dan komen zo de nieuwe wensen. Als je lang genoeg in jezelf verblijft, het duister in jezelf betreedt en onderzoekt, dan komen er nieuwe verlangens bij jou boven en ontdek jij wat jij in dit leven werkelijk wenst. Het hele creatieproces begint weer van voren af aan. De cyclus is rond.

 

Marinus Knoope (1947), fysicus, hield zich jarenlang bezig met de vraag in hoeverre en op welke wijze de mens invloed heeft op zijn eigen levensomstandigheden. Hij werd gefascineerd door het natuurkundige verschijnsel dat werkelijkheid pas lijkt te ontstaan zodra ze wordt waargenomen. In 1989 ontdekte hij de creatiespiraal, een verrassend eenvoudige, heldere en praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert.

Klik hier om het boek van de Creatiespiraal te bestellen.